donderdag 29 maart 2012

Symptomen en remedies

Het zou een rustige week worden, dacht ik. Wegens vooraf vrijaf voor Dies Natalis, een kinderloos wellnessweekend en dan dochter weg op schooltrip. Toen de mevrouw van het ADHD onderzoek belde zegde ik OK, ik heb tijd voor u. Toen ik een online OU opleiding kon volgen, aarzelde ik niet om mij in te schrijven.

En vervolgens liep er een en ander in 't honderd. De wellness werd gecancelled. Niet door ons. Hun kamers ware blijkbaar nog niet in orde voor de brandweer. Er ging nog iemand dood in zijn familie. Zoonlief die het hele weekend van hot naar her reisde was op maandag echt ziek. Mocht naar de dokter. Dus ik nam noodgedwongen de namiddag vrij. De Belgacom mailbox van groottante was voor de zoveelste keer op sterven na dood en ik kreeg hem niet vermaakt. Het telefonische interview - all for science, dat weer - bleek een hele boterham. Een massa vragen over aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit, de klassieke symptomen dus, die ik moest beantwoorden "alsof ik geen medicatie nam". En ik besefte dat er toch wel een groot verschil zit tussen zonder en mét. In die mate dat ik nu best kan lachen met al de ellende waar ik constant tegenaan liep.

Ouder en wijzer? Misschien.

Veeleer: me zeer bewust van wat ik doe, zou kunnen doen, en niet doe. Het sporten gaat redelijk, hoewel ik de 5-6u per week van 2010 op dit moment niet haal. De mindfulness, dat lukt niet. Zeer ironisch is dat ik op een week tijd minstens drie mensen overtuig om dat hele goeie boek, The Mindful Manifesto, te lezen of gelijk een 8-weken cursus te volgen bij Breathworks. Omdat ik erin geloof. Het werkt. Zelfs W. zat deze week een hele dag in een David Dewulf voor UGent Mindfulness opleiding. Maar zelf slaag ik er niet in. Te moeilijk. Het vergt te veel aandacht en te veel discipline. Ik kan het niet alleen. Dat vooral. Nu ja, voor de rest verdien ik vast prijzen voor therapietrouw.

Ik stond vandaag ook met mijn fiets zonder remmen voor de deur van fietsenmaker, en die was gesloten. En hij ging naar de derde begrafenis-met-maaltijd op een maand tijd - eerst zijn vader, dan een tante en dan een oom. Het kruipt in de kleren.

Het was geen rustige week. Soms lijkt het alsof we al maanden van noodgeval naar noodgeval hobbelen. Maar dan bedenk ik me dat ik toch iets meedraag uit "Entering Emptiness" de bijna 8 uur durende Free Buddhist Audio reeks die ik op continue repeat staan heb.

Nothing is permanent. Nothing persists. 
There is just change.

10 opmerkingen:

Catherine zei

En, tevreden van die David Dewulf Mindfulness?

Ik ben vorige week voor het eerst naar zo'n 8weken reeks gegaan en was vrij teleurgesteld. De aanpak lag me echt niet. Nu, kan gebeuren natuurlijk.

Maar toen ik hen hierover opbelde en informeerde naar de mogelijkheden tot annulatie (330€ voor een cursus die me niet ligt is net iets te veel van het goede) werd ik quasi uitgescholden aan de telefoon. Getuigt van weinig mindfulness als je t mij vraagt :)))

De 330€ ben ik bovendien kwijt, ook al volg ik de lessen niet.

Dus wel benieuwd naar anderen hun reactie is met hen. Als je andere aanraders hebt hier in Gent hoor ik het graag....

kat_irl zei

Ben zelf nooit bij David Dewulf gepasseerd. Had de dvd's gehoord en vond dat ie heel erg zaagt. Mijn eerst 8 weken volgde ik in 2006 bij een pas begonnen leerling van hem, Pim Catry. Die gaf toen les met zijn materiaal. Ik vond ze nogal new age qua achtergrond (ze geloofde in de Maya kalender) maar ze deed het heel goed. En we waren maar met 5 of zo.
Later, in 2007, volgde ik dezelfde reek aan verminderde prijs bij ITAM. Bjorn Prins doet dat héél goed. Het jammere voor mij is dat hij een mooie stem heeft en er ook (toen, volgens wat ik mij herinner) iets te lekker uitzag om bevorderlijk te zijn voor mindfulle gedachten - lol. Nu ja, later ging ik naar een follow up dag (gegeven door één van zijn medewerkers)en die was ook goed. Plus: Prins heeft ook voor een behoorlijke (Arteveldehogeschool)opleiding gezorgd. Want voorheen was er geen enkele "kwaliteitsnorm" voor Mindfulnesstrainers. "Al jaren yoga doen" is volgens mij niet genoeg. Ondertussen zijn IAM (Dewulf) en ITAM (Prins) op industriële schaal bezig, met centen te verdienen.
Nadien heb ik bij de Boeddhisten Upekshadaka leren kennen en die heeft toen Breathworks (zie bovenstaande post)opgericht. Ik hou wel van zijn stijl en de invalshoek is ook anders, omdat hij de Britse traditie volgt, zie http://breathworks-mindfulness.org.uk/

Was het echt zo erg, die les of verzet je je? Voor mij was het ook niet makkelijk om zoiets te doen en 8 weken meedoen met een (mogelijks grote) bende burned out strevers die best wat therapie kunnen gebruiken is een verschrikking, maar wat je leert is de moeite. Je moet het ook voornamelijk thuis doen. Die bijeenkomsten zijn er om je op 8 weken een nieuwe gewoonte bij te brengen.

kat_irl zei

ben ook wat wijzer geworden via je FB. 't Is in ieder geval geen reclame voor hun zaak maar 't verwondert mij niet. Mindfulness is a commodity.

Catherine zei

Vreemd, mijn vorige comment is precies niet doorgekomen. Ik herneem even:

Is niet bij David zelf dat ik cursus volgde maar bij een vrouw. not sure about her name, dacht Hilde De Schepper ofzo.

Je zal me geen kwaad woord horen zeggen over hun cursus. Elk zijn aanpak, daar heb ik alle respect voor. Alleen is hun aanpak, niet echt een aanpak die mij ligt. :) Ik ben niet het type dat veel voeling heeft met samen een rozijn proeven, horen, ruiken en daar dan in groep 10minuten over te praten.

Ik denk niet dat dat iets te maken heeft met verzet, eerder met niet passen bij mijn persoonlijkheid. Heb in t verleden al wel wat meditatie stuff gevolgd en dit is de eerste keer dat ik echt zoiets heb van, "nee, echt niets voor mij".

Iets wat mijn beste vrienden waarschijnlijk volmondig zouden bevestigen. :)

Ik hou meer van authentieke, meer op het individu gerichte aanpak. Voor mij zijn ze iets te "new age" ook. Je moet al vrij hard kunnen meegaan in zulke dingen om met veel sérieux een rozijn te proberen horen en daar dan een groepsgesprek over te kunnen hebben.

Elk zijn ding natuurlijk. Dus daar erger ik me niet aan. Als andere mensen zich hierin vinden, fijn.

Wat ik wel moeilijk vind, is hun reactie op mijn vraag tot annulatie. Agressie, absolute onmogelijkheid tot enige terugbetaling en de arrogantie te denken dat mijn reden tot annulatie enkel kan te maken hebben met verzet.

En dat terwijl het vrij onmogelijk is voor mij om hun specifieke insteek te kennen voor ik aan zo'n cursus begin. En ik vrij constructieve oplossingen heb proberen aandragen. Lijkt me logisch dat ze administratieve kost zouden afhouden bijv.

Tnx voor de info over de andere organisaties! Just out of curiosity, zijn die ook allen zeer "smijt het maar in de groep"-georienteerd?

kat_irl zei

Het enige wat ik nu weet, van iemand die er nu mee bezig is, is dat Breathworks heel goed is. Voor zover ik hoor is er ook redelijk wat plek voor eigen bevindingen - da's typerend denk ik. Maar in vergelijking met wat ik volgde wordt er hier serieus langdurig geoefend op meditaties. Wat mij over de streep zou halen is dat Upekshadaka een boeddhistisch ordelid is en er geheel naar leeft; hij put uit ervaring. 't Is geen peut die met een self help toolbox komt aanzetten (zo werd de 1-daagse IAM opleiding aan UGent verkocht, zag ik in mijn wederhelft zijn nota's). Plus, Breathworks geeft geregeld gratis kennismakingssessies.
Bij de Gentse Triratna boeddhisten (zelfde adres) is er trouwens een wekelijkse inleiding tot de meditatie (woe, 19:30 – 22:00) waar je afwisselend gewaarzijn en liefdevolle vriendelijkheid (metta) uitgelegd krijgt. En dit alles voor een "bijdrage in de schaal". Zie hun agenda.
Hier krijg je er Boeddhistische rituelen bij, wat in het begin wennen is, maar de bezoekersgroep is aangenaam en groot / gevarieerd genoeg om aansluiting te vinden, als je dat wilt. Geen rare zen kwieten hier.

kat_irl zei

Nog iets over dat new age. I get your point. Velen zijn waarschijnlijk zo gecrispeerd dat ze er alles aan doen om sfeervol te gaan bullshitten over die rozijn. Ze hebben betaald. Ze gaan het dus DOEN. De "uitdaging aangaan" om hun leven te beteren. Het is vaak gewoon een poging om in de reeks van "Goed Gevoel" opties een cursusje te vinden. Dat ze het bij IAM ook verkopen als quick fix is behoorlijk schokkend. Je zou je bijna aan een "no cure no pay" policy verwachten. Maar daar zijn we in Vlaanderen niet aan toe.
Wat ik hier in Vlaanderen bij de Mindfulness over het algemeen mis is de maatschappelijke relevantie die je in "The Mindful Manifesto" terugvindt. Ze beperken zich vaak tot het "verminderen van lijden" van erg zieke/depressieve mensen (en dat is heel goed) plus voor de rest de "economische" kant (U kan er weer en beter tegen! Minder burnouts! Minder ziekteverzuim!) Dat laatste stuit mij erg tegen de borst.

Catherine zei

Super. Tnx voor de verwijzingen/tips! Het boek heb ik al in amazon sample van gedownload. De rest check ik zeker even na. :)

Kan me vrij hard vinden in je opmerking over de beperking van hoe mindfulness in BE wordt benaderd. Spijtig, er zit zoveel meer in.

Ik vermoed dat het voor mij ook extra hard wennen is omdat ik naast plain en simple "sitting meditation" vooral in Thailand kennis gemaakt heb met boeddhisme, mindfulness en meditatie. Dat maakt dat de approach hier voor mij heel snel weinig authentiek aanvoelt.

Enjoy your weekend :)

Anoniem zei

hey, ik ben van plan me in te schrijven voor een cursus mindfulness, ben wel nogal een beweeglijk persoon en heb dus moeilijkheden met stilzitten, ik zou de cursus bij hilde de schepper volgen. Heb gelezen dat jij dit ook bij haar heb gevolgd, ik vroeg me af of ze dit goed doet ? Ik weet natuurlijk niet wat goed is want ik heb nog nooit mindfulness gedaan maar heb wel het gevoel dat ik het nodig heb. Alvast bedankt :)
Groetjes Camille (meisje van 18 die een beetje met haarzelf in de knoop ligt om het maar lichtjes uit te drukken :) )

kat_irl zei

Hallo, zelf heb ik die Hilde De Schepper niet meegemaakt en Catherine (die met mij praatte in de commentaren) is ervan weggelopen :-)
Het hangt er allemaal van af vind ik. Stilzitten is erbij. Soms LANG stilzitten. Als je nog nooit met een groep zoiets gedaan hebt kan het onwennig zijn; het is geen therapie en er wordt dus niet verwacht dat je je problemen in de groep gooit. Over het algemeen is dat eerder ongewenst; hoewel er natuurlijk altijd zijn die veel persoonlijke aandacht trekken. Je kan het bekijken als een vorming, een soort van school waarop je een techniek aangeleerd krijgt. Achteraf is het helemaal aan jou om die techniek wel of niet te gebruiken. Als dit te vrijblijvend lijkt kan je beter uitkijken naar iemand die je persoonlijk helpt, een therapeut of zo. Reken er niet te hard op dat je met antwoorden naar huis keert. Enkel met tips die je eigenlijk maar zelf kan toepassen als het niet al te slecht met je gaat.

Anoniem zei

hey,

bedankt voor het snelle antwoord.
ik denk dat het een beetje moeilijk zal zijn, ik denk dat ik eens ga zoeken om het individueel bij een therapeut te volgen,komt wel duurder uit denk ik en ik moet dan ook wel een goede mindfulness therapeut vinden :)
ik ben nu bezig met eft (ik weet niet of je dit kent), ik probeer dit zoveel mogelijk te doen, en doe ondertussen elke dag begeleide meditatie via mijn ipod. Ik weet niet of jij toevallig een goede mindfulness/meditatie therapeut in Gent kent? Alvast bedankt:)
Groetjes Camille