dinsdag 18 november 2008

Sixth Day Violation

Gisteren "The Sixth Day" gezien en bijgevolg aan cloning technology zitten denken. De methode in deze film - volwassen foetussen, zogenaamde "blanks", met DNA injecteren en via cortical transfer een geheugen cadeau doen - had gevolgen die me wat aan BSG deden denken. De mogelijkheid bestond immers dat de kloon zich herinnerde hoe hij voorheen aan zijn eind was gekomen.

Nu ja, in de film werd met dat gegeven vrij slordig omgesprongen, terwijl het in BSG toch wel cruciaal is - en heel wat stof tot nadenken geeft. Wanneer de cylon klonen hun kop boven de smurrie in de rebirthing tank steken, zijn ze zich namelijk accuut bewust van hun voorafgaande dood. En dat is blijkbaar nogal angstwekkend. Een reeks van opeenvolgende "downloads" of resurrections - zoals Leoben doormaakte - blijken toch nefast voor het humeur.

Maar kom, buiten deze gelijkenis gaat het er in BSG iets eenvoudiger aan toe doordat de cylons hun modellen om te klonen tot 12 beperkt hebben.

Ook gelijkend - wat de cloning chamber betreft - en nog eenvoudiger, is de Kaminoaanse invalshoek: Jango Fett werd gewoon en masse geproduceerd, zonder meer.

Maar eerlijk gezegd: het eerste wat bij me opkomt als ik aan klonen denk is het beeld van (de gekloonde) Ellen Ripley die in het lab de "mislukte versies" aanschouwt. En vernietigt.Ja, ik weet het: degoutant. Maar juist daarom liet het zo'n indruk achter. Right?

1 opmerking:

Dieter zei

By Jove, wist je al dat er een remake op komst is van Star Trek? Trailers zien er quite shocking uit ;-)