woensdag 7 december 2005

De knuppel en het hoenderhok

Beter een late reactie dan helemaal geen. Want ik kon er niet mee lachen, met die "De enige Windows-gebruikers die virussen en spyware op hun computer krijgen, zijn lui en/of achterlijk."

Tot ik doorhad dat het pure provocatie was. En ook het volgende las.

OK.

40 u per week voor het scherm, waarvan 32 werkuren
Om wat te doen? Mail lezen, surfen, editeren, rapporteren, kalender bijhouden, zoeken, connecteren op unix servers ...

Thuis maak ik gebruik van een G4. Because it's easy. :-) Wat gebruik ik? De mail client, Firefox (soms Safari of Explorer), iPhoto, soms es Word.

Op het werk zit ik op een Windows geval. Because it's easy. Het zou idioot zijn om iets anders te gebruiken dan de inhoudsleveranciers die ik met raad en daad bijsta.
Wat gebruik ik? Thunderbird, Firefox (& Opera & Explorer & Netscape), HTMLkit, Word, Picasa, Palm Desktop, Google Desktop, Tera Term.

My tucows days are over. Extensions bij Firefox en HTMLkit, ja. Maar de rest komt er niet in. Mijn PC draait netjes nu. Sinds ze hier met rollouts werken, ben ik gestopt met installeren. Ik ben het verleerd. Heb er geen spijt van. Wanneer de "Windows rot" toeslaat, laat ik iemand langskomen. Mag er niet aan denken hoe ik vroeger twee keer per jaar mocht herinstalleren. Niet zo leuk hé, Michel.

3 opmerkingen:

Michel zei

Goeie help nee, niet zo leuk, computers herinstalleren.

Ik heb op het werk pech met de computers: in het geval waar je naar linkte waarschijnlijk één van de twee harddisken, of de controller, of wieweetwat was/is kapot, in een screamingly leading edge Dell, zo krachtig en zoveel processoren en zoveel geheugen dat het niet meer proper is. Maar wel defect.

En voor de rest heb ik op het werk al gehad: een kapotte computer wegens moederbord, een kapotte computer wegens oververhit en onderpowered, een laptop kapot wegen iemand zijn tas koffie erop gesmeten, een te herinstalleren laptop wegens vol met diagnosesoftware nadat hij van de reparatie terugkwam, enfin, alle mogelijke miserie van de wereld. Maar wel allemaal hardware-miserie.

Softwarematig heb ik het eigenlijk nog niet in de soep weten lopen.

Thuis heb ik mijn computer sinds ik hem gekocht heb, begin vorig jaar, nog niet geherinstallerd. Ben dat ook niet van plan: mijn vorige computer is ook nooit geherinstalleerd geweest, en die houdt het nu al denk ik een jaar of vijf uit. Die van daarvoor is wel geherinstalleeerd ondertussen, ik heb er XP op gezet in de plaats van Windows 98. :)

Ik zei het trouwens een beetje provocerend, maar eigenlijk is het wel zo: wie niet weet waar hij mee bezig is, riskeert zijn computer naar de zak te helpen.

De computer van mijn ouders bijvoorbeeld: die moest na een jaar of zo echt wel van nul geherinstalleerd worden. Voor mijn moeder, met alle respect uiteraard, zou een Mac misschien wel een oplossing zijn.

kat zei

Je zegt het opnieuw: "wie niet weet waar hij mee bezig is, riskeert zijn computer naar de zak te helpen." En daar is volgens mij een nuance nodig. Is het je nog niet opgevallen dat mensen die veel van PC's weten, op een uitgebreide vriendenkring kunnen rekenen?

Ondanks alle maatregelen tegen virussen en spam (fijn, zo'n webmaster@... adres), ondanks mijn toch niet minimale kennis van zaken, weet ik dat het downloaden en testen van nieuwe tools gevaren inhoudt die ik als niet-leek nauwelijks kan voorkomen. Een voorbeeld: toen ik vroeger Mozilla, HtmlKit en Word samen opendeed, vertraagde mijn systeem tot een near standstill. Of crashte Word om de haverklap. Waarom? WTF. Ik wist gewoon dat ik het moest vermijden. Met de huidige Firefox gebeurt het niet meer...
Het punt is dat ik wil kunnen werken op mijn PC zonder me te moeten specialiseren. Zonder mailinglists te moeten uitkammen en dagen te verliezen. Been there, done that. En WIL niet meer.

"wie niet weet waar hij mee bezig is, riskeert zijn computer naar de zak te helpen." is geheel waar voor de leek. Het is niet toevallig dat we geen admin permissies geven op voorgeïnstalleerde PC's. Het is niet toevallig dat meer een meer spul naar de Citrix omgeving verhuist. Als ik in mijne goeien ben wil ik met graagte een derogatory PEBCAC praatje opzetten. Maar tussen die leek en de happy (?) few Microsoft kenners zit ik.

Unix is transparant: daar weet (of wist) ik wat er gebeurt, maar ik moet nauwelijks op dat OS zijn these days. Van Macs weet ik geheel geen reet. Alleen dat ze werken.

Conclusie: ik ben blij dat ik u ken. Als er iets misloopt met mijn PC (ik heb er ook een thuis), zal ik es mailen ;-).

Michel zei

Be my guest, voor dat mailen :)

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niemand ken die tegelijkertijd niets van computers afweet en een Mac heeft--'t zijn alleen kenners in mijn kennissenkring die Macs gebruiken.

Ik vraag me af of het bij "normale" mensen op een Mac ook in de soep draait. Of beter, bij die sliever mensen tussen "ik ken er niets van en ik gebruik alles zoals het geleverd was" en "ik weet wat ik aan het doen ben". Die mensen die vanalles en nog wat installeren en proberen en doen.

Damned, ik zou echt wel een Mac willen hebben.